Isparta, gradina cu trandafiri si lavanda a Turciei!

Isparta, gradina cu trandafiri si lavanda a Turciei!
blog Turcia

Localizare

Orasul Isparta este situat in sud-estul Turciei, in nordul Regiunii Mediteraneene a Anatoliei. Isparta se afla in Zona Lacurilor şi ocupa o suprafata de 9.000 de m2. Se invecineaza la sud cu Antalya, la vest cu Burdur, la est cu Konya şi la nord cu Afyonkarahisar.

Isparta

Provincia Isparta se afla in Regiunea Mediteraneană (Akdeniz Bölgesi) şi are in componenta 12 districte: Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Șarkikaraağaç, Senirkent, Sütçüler, Uluborlu, Yalvaç, Yenișarbademli.

Este provincia cu numeroase frumuseti naturale, denumita şi Zona Lacurilor. Aici puteti vizita lacurile Eğirdir, Beyşehir, Kovada, Parcurile Nationale Kızıldağı, Kovada, Yazılı Kanyon, Termessos, precum si Varful Davraz cunoscut mai ales in perioada de iarna, datorita Centrul de schi Davraz care afla la 26 km de Isparta.

Alte obiective turistice pe care le puteti vizita atat in oraş cat şi in imprejurimile Ispartei:

  • Puteti avea o intalnire cu trecutul şi cu traditiile din zona vizitand Muzeul de Etnografie şi Arheologie, oraşul antic Antiochia din Pisidia, unul din oraşele antice unde Sf. Pavel a trecut in calatoriile sale misionare in vederea raspandirii creştinismului,
  • puteti face trekking pe drumul Sf. Pavel, ce porneşte din Antalya şi se termina in Antiochia din Pisidia, drum de 500 km ce poate fi parcurs intr-un tur de 27 de zile,
  • oraşul Yalvaç, muzeul memorial Süleyman Demirel dedicat preşedintelui Turciei, Süleymen Demirel, al 9 lea preşedinte al republicii care s-a nascut in satul İslamköy,
  • fabrica şi muzeul Gülbirlik unde se produce uleiul si apa de trandafiri, Geamia Kutlubey Ulu Camii. Este cea mai veche din zona, constuita in anul 1429 in timpul domniei sultanului Murad I.
  • bazarul acoperit – Bedesten, datand din 1561, precum si moscheea Firdevs Pasa, construita de marele arhitect otoman Sinan tot in anul 1561.
  • Cetatea Sığrlık – Isparta – construit in secolul XIV şi cetatea Eğirdir construita in secolul IV, apoi renovata in perioada bizantina.

Trandafiri si lavanda in Isparta

Insa Isparta se remarca mai ales datorita produselor de trandafir şi lavanda. Este numarul unu in exportul de produse de trandafir cu mult mai mult decat Bulgaria.

Micii fermieri din provicia Isparta (12.000 de micro ferme) sunt cultivatori de trandafiri roz – Rosa Damascena. Florile acestui Trandafir de Damasc sunt foarte parfumate. Din acestea se obtine cu 30% mai mult ulei esential decat din oricare alt trandafir din familia damascenelor.

Ca fapt divers din 7 tone de petale se extrage aproximativ 1,5 litru de ulei essential. Uleiul volatil este folosit in industria parfumurilor, cosmetica si in scop farmaceutic, pretul pentru 1 litru de ulei de trandafiri esential fiind in jur de 7.000 Euro.

De asemenea, nu trebuie sa uitam campurile de lavanda din Satul Kuyucak, care sunt in floare in perioada Iunie – August. Dupa aceasta perioada incepe recoltarea şi depozitarea lor, un spectacol de culoare şi miros.

In fiecare an, in Isparta, se organizeaza in aceasta perioada un festival al trandafirilor şi al lavandei care atrage mii de turişti locali in toate colturile tarii. Vin si foarte multi straini fermecati de frumusetea, coloritul şi mirosul acestor minunate flori.

Puteti achizitiona produse din trandafiri şi lavanda chiar de la producatorii locali. Acestia va intampina la tot pasul cu produse naturale de calitate – de la creme şi sapunuri, pana la lokumuri şi dulceturi din aceste minunate plante.

Articol scris de Monica Erenel, printre foarte putinii ghizi locali atestati pe limba romana in Turcia. Puteti vizita si pagina Monicai, @Istanbul by walk city tour.

V500.RO este site-ul grupului de Facebook Vacante sub 500 de euro. Va invitam sa va alaturati noua! Despre grup puteti citi aici.