Localizare si date generale
Dubai este capitala Emiratului cu același nume, unul din cele șapte ale Emiratelor Arabe Unite (pe lângă Abu Dhabi, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah și Umm al-Qaiwain) și se află pe malul sudic al Golfului Persic, în Peninsula Arabică, fiind pe locul doi în ceea ce privește suprafața (după Abu Dhabi), cu o infrastructură impresionantă, politici liberale și diverse atracții turistice. Este unul dintre cele mai extravagante locuri de pe pământ și este un oraș al superlativelor pentru a vedea: „cel mai mare”, „cel mai înalt”, „cel mai luxos”. Dubai și Abu Dhabi sunt singurele entități federative cu drept de veto în cazul chestiunilor critice de importanță națională din cadrul legislaturii naționale.
Orașul Dubai are o suprafață de doar 4114 kmp, o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori și este într-o permanentă expansiune prin construirea, pe Marea Arabiei, a nenumărate insule artificiale, fiind indubitabil un oraș magnific, al superlativelor, în care luxul este la el acasă.
Când observați întinsul oraș al deșertului, plin de turnuri înalte strălucitoare, în care s-a transformat astăzi Dubaiul, este greu de imaginat că acest loc unic în lume a început ca un mic sat de pescari. Deși descoperirea petrolului în anii ’60 a fost un punct de cotitură pentru dezvoltarea Emiratului, Dubaiul are, de fapt, o istorie bogată, care a început, în realitate, cu secole în urmă.
În trecut, viața locuitorilor din zonă se axa pe pescuit, scufundări după perle, construirea de bărci și oferirea de cazare și ajutor comercianților care treceau pe acolo, vânzând aur, mirodenii și textile – tocmai produsele pe care le puteți găsi în bazarurile de astăzi.
Cand este cel mai bine să mergi în Dubai
Dubai nu are anotimpuri. Le poți numi sezoane, dar, dacă locuiești aici pentru un ciclu complet de doisprezece luni, poți observa, cu siguranță, schimbările meteorologice.
Dubai are o climă deșertică foarte pronunțată, fiind un oraș foarte uscat și călduros tot anul. Vara (mai-septembrie) se pot atinge în mod regulat temperaturi de peste 40 de °C, cea medie din timpul zilei depășind 30.
Chiar și iarna este încă plăcut și cald în regiune, valorile minime fiind situate în jur de 15°C. În timpul zilei, mercurul din termometre urcă la 24 de grade chiar și în cea mai rece lună, ianuarie. Temperatura apei variază în cursul anului între 21-32 de grade, așa că poți înota confortabil 365 de zile pe an.
Și, pentru că probabil te întrebi când e bine să mergi în Dubai, află că e posibil pe tot parcursul anului, fiindcă nu există sezon ploios și nici furtuni în această zonă, singurele care pot apărea fiind cele de nisip. Totuși, mai ales vara, în Emiratele Arabe Unite este atât de cald, încât poate fi neplăcut pentru unele persoane. Pe de altă parte, hotelurile oferă reduceri enorme chiar și în perioada vacanțelor din cauza caniculei, ceea ce te poate încânta dacă iubești căldura.
Cu toate acestea, experții spun că în lunile de iarnă și primăvară e cel mai bun moment pentru a călători în Dubai. Asta pentru că, între decembrie și aprilie, vei găsi temperaturi de 24-32 de °C, cu 8 până la 10 ore de soare și nopți care se răcoresc plăcut. De reținut, totuși, că în ianuarie, nu este tocmai cea mai bună perioada pentru înot.
Cum ajungi în Dubai
Din București există zboruri directe cu Emirates, FlyDubai și Wizz Air. De asemenea, există zboruri spre Dubai cu Wizz Air și din Cluj.
Avioanele FlyDubai aterizează pe Aeroportul International Dubai (veți ieși la terminalul 3), în timp ce cele de la Wizz Air aterizează pe Aeroportul Al Maktoum.
Condiţii de intrare şi regim de şedere în Dubai
În condiții normale, cetățenii români pot călători în Emiratele Arabe Unite numai cu pașaportul simplu, care trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului.
Atenție! Pașaportul temporar românesc nu este recunoscut de autoritățile statului, iar poliția de frontieră nu va permite intrarea titularilor acestui tip de pașaport pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.
Perioada maximă de ședere pentru titularii pașapoartelor simple este de 90 de zile într-un interval de 180 de zile.
Potrivit Acordului dintre Uniunea Europeană şi Emiratele Arabe Unite privind scutirea de vize de scurtă şedere, intrat în vigoare la data de 6 mai 2015, cetăţenii europeni, inclusiv cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare în acest stat.
In aceasta perioada, urmariti site-ul MAE, pentru informatiile legate de conditiile de intrare in timpul pandemiei, aici .
Cum te deplasezi prin Dubai?
Distanțele mari dintre principalele atracții ale Dubaiului se acoperă cel mai bine cu ajutorul metroului sau prin intermediul taxiurilor. Chiar dacă prețurile nu sunt din cele mai mici atunci când vine vorba despre hoteluri sau restaurante, taxiurile sunt relativ ieftine și furnizează libertatea de care aveți nevoie pentru a vă impune propriul ritm, ferindu-vă de problemele de trafic pentru care Dubaiul este recunoscut. Sistemul de metrou este în plină expansiune, iar liniile existente conduc turiștii spre zonele cele mai importante ale orașului, inclusiv aeroportul din Dubai (IATA: DBX). La doar 8 kilometri de centrul orașului, accesul dinspre sau spre aeroport se face fie cu metroul, fie cu taxiul, însă aveți și posibilitatea să închiriați o mașină. Totuși, transportul în Dubai cu mașina închiriată, pe străzile aglomerate, nu este pentru toată lumea, limita de viteză în Dubai fiind destul de sus.
Transportul cu taxiul
Cele mai eficiente mijloace de transport vin la prețuri rezonabile. Taxiurile beneficiază de tariful scăzut la combustibil și prezintă câteva caracteristici principale. Taxiurile sunt ușor de recunoscut prin acoperișurile roșii sau roz. Rozul definește mașinile puse la dispoziția femeilor, fiind conduse, la rându-le, de femei. Toate taxiurile sunt dotate cu contuare, cu prețuri de pornire în jur de 3 dirhami (60 eurocenți), iar taxa pe kilometru în jur de 2 dirhami (40 de eurocenți). Totuși, plata minimă pentru o călătorie cu taxiul este de 10 dirhami (în jur de 2 euro). Aveți în vedere faptul că Dubaiul nu beneficiază de același sistem de numerotare al adreselor, așa cum sunteți obișnuiți în România, ci trebuie să specificați șoferului o adresă relativă, bazată pe o intersecție mai importantă sau vecinătatea unui punct de reper cunoscut. Din Aeroportul Dubai, taxiul până în oraș costă fix 20 de dirhami (4 euro sau 5,5 dolari).
Metroul
Deși înființat în anul 2009, sistemul de metrou din Dubai continuă să se extindă într-un ritm accelerat. Rutele principale sunt divizate în zone, iar prețurile pleacă de la 1,80 dirhami (aproximativ 30 eurocenți), ajungând la 5,80 dirhami, în funcție de distanța parcursă. Dacă planificați să utilizați mijloacele de transport în comun în mod frecvent, ar fi util să achiziționați o cartelă NOL, validă atât la metrou, cât și pentru transportul cu autobuzul, chiar și pe apă. Cartelele se pot achiziționa din stațiile de metrou. Metroul în Dubai operează începând cu ora 06:00 până la miezul nopții sau ora 01:00, în funcție de zi. Vinerea are un program special, de la ora 13:00 la 01:00.
Transportul cu autobuzul
Sunt operaționale mai mult de 75 de trasee oficiale în interiorul orașului Dubai și peste 15 rute între emirate. La fel cum se întâmplă și la metrou, tariful pentru călătoria cu autobuzul pleacă de la 1,80 dirhami și ajunge la 5,80 dirhami, o taxă ce poate fi plătită folosind cartelele NOL. Chiar dacă există un orar destul de rezonabil iar limita de viteză în Dubai este una generoasă, asumați-vă întârzierile inerente din trafic. Pentru că nu există adrese numerotate, transportul cu autobuzul poate fi destul de derutant. Încercați să apelați la metrou ori de câte ori aveți posibilitatea.
Transportul pe apă
Ambarcațiunile au jucat un rol important în sistemul de transport din Dubai și sunt încă folosite ca mijloc principal de transport pentru localnicii și vizitatorii din jurul golfulețului Dubai. Pentru 1 dirham puteți traversa golful la bordul tradiționalelor „abra”, bărcile clasice din lemn ce au populat apele emiratelor timp de secole. Stațiile se găsesc în zona golfului, din centrul orașului. Bărcile nu funcționează după un orar prestabilit, ci pleacă în momentul în care au ajuns la capacitate maximă, așa cum se întâmplă și cu unele microbuze de la noi. Noutatea în materie de transport în Dubai este autobuzul pe apă (Dubai Waterbus). Ambarcațiunile sunt ceva mai comfortabile, mai spațioase și beneficiază de aer condiționat. Stația principală se găsește în imediata apropiere a centrului Dubai, iar o călătorie costă dublu față de „abra” – 2 dirhami. Se poate plăti cu NOL.
Cu mașina închiriată și limita de viteză
În Dubai, aveți nevoie de o mașină doar dacă planificați să părăsiți orașul pentru a vedea alte atracții din zonă. Deși mașinile închiriate sunt destul de ieftine (cu prețuri variabile), iar drumurile se prezintă în condiții ireproșabile, eticheta rutieră din Dubai lasă de dorit.
Limita de viteză în Dubai, pe șoselele principale, în special de-a lungul celor ce fac conexiunea între emirate, este de 120 de kilometri pe oră, însă toleranța la viteze mai mari cu 20 de kilometri decât atât este un factor obișnuit. Asta înseamnă că, pe unele drumuri, se consideră legală viteza de până în 141km/h (exclusiv). Puteți închiria o mașină fie din aeroport, fie de la centrele de închirieri răspândite în special în zona centrală. Pentru transportul în Dubai la bordul unei mașini închiriate, aveți nevoie de un permis de conducere internațional.
Obiective turistice
Orașul Aurului, cum mai este supranumit, reprezintă destinația care îți va oferi un pachet complet, adică distracție, relaxare, sesiuni de shopping, plimbări, experiențe incendiare, cultură, istorie și obiective turistice impresionante.
Dubai este cea mai populară destinație turistică din Emiratele Arabe Unite și pe bună dreptate. Orașul se mândrește cu o mulțime de atracții unice în lume care au reușit să facă din Dubai un oraș demn de remarcat pe harta turismului din Orientul Mijlociu.
- Burj Khalifa
Cunoscut ca Burj Dubai înaintea inaugurării, este cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 829 m! Deschis oficial la începutul anului 2010, este construcția cu cele mai multe etaje din lume (163). În interiorul clădirii se află și primul hotel Armani din lume, cu peste 300 de camere decorate de către renumitul designer italian. Clădirea a spulberat o mulțime de recorduri în materie de construcții, printre care titlul de cea mai înaltă clădire, cea mai înaltă structură, cel mai înalt spațiu de locuit sau cel mai mare număr de etaje.
Pentru turiști, principala atracție este puntea de observație de la etajul 124-„At the Top”. Aceasta este situată la nu mai puțin de 442 de metri deasupra solului și este un loc ideal pentru a privi de la înălțime alte atracții tursitice din Dubai. Vizitatorii ajung la puntea de observație de la etajul 124 cu ajutorul unor lifturi care merg cu o viteză de 10 metri pe secundă. Burj Khalifa se mândrește și cu cel mai înalt lift aflat în folosință oriunde în lume. Există și posibilitatea de a urca la etajul 148, această atracție fiind numită At the Top-Sky Experience. Puntea de observație de aici este situată la 555 de metri, în aer liber, și este cea mai înaltă punte de observație din lume.
Pont: Recomandăm rezervarea biletelor online, pentru a evita cozile destul de mari de la intrare – îți alegi astfel data preferată, pachetul / tipul de vizită și ora preferate, achiziționezi tichetul și nu îți rămane decât să te prezinți la intrare cu e-mailul de confirmare. Nu există bilete „pe loc” pentru Burj Khalifa, acest lucru este cert.
- Fântâna din Dubai
Reprezintă una dintre cele mai importante obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Fântâna din Dubai propulsează apa până la 150 de metri înălțime. Fiecare jet de apă este colorat și iluminat și se mișcă simultan, în funcție de temele muzicale. Două spectacole au loc după-masă (la orele 13.00 și 13:30), exceptând zilele de vineri (când programul lor este de la 13:30 până la 14.00). Spectacolele de seară încep la apusul soarelui și se repetă la fiecare 30 de minute, până la ora 23.00.
- Miracle Garden
Dacă nu te-ai aștepta să schiezi în deșert, nici la grădini botanice imense în aer liber nu te-ai prea aștepta. Ei bine, există o grădină superbă unde în fiecare toamnă și iarnă te așteaptă nu mai puțin de 45 de milioane de flori. Este deschisă din octombrie până în mai, vara este totuși prea cald ca florile să supraviețuiască.
- Burj Al Arab (Turnul Arabilor)
A fost până de curând singurul hotel de 7 stele din lume și este conceput să semene cu o ambarcațiune tipic arabă, ce domină orizontul Dubaiului. Această clădire are o înălțime de 321 metri, fiind al patrulea cel mai înalt hotel din întreaga lume. Este unul dintre simbolurile cele mai reprezentative din Dubai, fiind o clădire maiestuoasă ce nu ar trebui să lipsească din itinerariul niciunui turist care își planifică o excursie în Emiratele Arabe Unite. Hotelul este superb din orice punct ar fi privit, cu toate acestea, cele mai bune fotografii ale acestuia se pot obține de pe plaja publică de lângă el. Burj Al Arab este una dintre structurile cele mai fotografiate din lume și a fost votat în mod constant ca fiind cel mai luxos hotel din lume. Pe timp de noapte, clădirea este iluminată într-un mod impresionant, imaginea acesteia fiind realmente formidabilă.
- Palm Jumeirah
Este una dintre cele mai mari insule artificiale din lume și un triumf al ingenuității umane. Localnicii și turiștii se bucură de hotelurile de top de pe insulă, care cuprind Waldorf Astoria, Fairmont, One&Only, Jumeirah Zabeel Saray și, probabil, cel mai notabil, iconicul hotel Atlantis, The Palm. Și cu un tren care merge de-a lungul „tulpinii” care face legătura cu sistemul de tramvai de pe continent, să ajungi acolo nu putea fi mai ușor.
- Atlantis the Palm
Este un resort magnific situat pe Palm Jumeirah, care conține 2 turnuri simetrice – Royal Towers, legate între ele cu un maiestuos pod– Royal Bridge Suite, cu un total de 1539 camere, toate cu balcoane private și priveliști asupra “The Palm” și a golfului Persic. Dispune de parc acvatic de distracții cu 7 tobogane, unul dintre ele supranumit Saltul de Credință ( vom aluneca prin tunelul construit în laguna cu rechini), un acvariu “ The Lost Chambers“ care reproduce legendele orașului pierdut Atlantida, un centru de educare și conservare al delfinilor Dolphins Bay – locul unde putem interacționa cu ei, mega facilităti pentru conferințe și evenimente, un centru de scufundări, o plajă privată, peste 20 de restaurante etc.
- Dubai Marina
District portuar artificial, este una din cele mai noi și populare zone din Dubaiul modern, construit pe malurile noului canal obținut prin „aducerea” apei din golful Persic. Întregul bazin portuar construit integral de oameni, are o lungime de peste 3 km, este locul unde vom întâlni cele mai înalte blocuri din lume, cu înălțimi medii între 250 și 300 metri, inclusiv cel mai înalt zgârie – nori locuibil din lume, Princess Tower, cu o înălțime de 413 metri și 101 etaje. Toate clădirile din zonă oferă o priveliște minunată, există o plajă fascinantă, un golf pentru cele mai elegante și moderne ambarcațiuni, 1 mall și 2 zone pietonale, Walk și Marina Walk, unde vom descoperi o mulțime de cafenele, restaurante și magazine.
- Mall-urile din Dubai
Mall-ul Souk Madinat din interiorul hotelului Madinat Jumeirah are propria cale navigabilă de a transfera oamenii de la magazinele, barurile și restaurantele sale la hotelurile din vecinătate. Mall of Emirates are la interior o pârtie de schi cu zăpadă adevărată, ce îți va face chef de un slalom rapid între cumpărături și plajă. Și dacă Mall of the Emirates are pârtia de schi, Dubai Mall te invită să descoperi lumea marină. Printre magazine de haine vei da peste un acvariu imens, pe care îl poți admira și plimbându-te pe aleile din mall.
- Deșertul
La mai puțin de 20 de minute cu mașina de străzile moderniste din centrul Dubaiului, puteți experimenta minunile Deșertului Arab. Optați pentru un safari în deșert, cu mașini de teren, mers cu bicicletă cu patru roți și cu placă pe nisip, urmat de grătare tradiționale, pictatul cu henna și plimbările cu cămile. Sau doar plecați cu mașina și trăiti minunile deșertului într-o aventură pe cont propriu. Cei care caută luxul ar trebui să opteze pentru un Heritage Dinner Safari (safari cu dineu).
- Dubai Museum
Este principalul muzeu din Dubai, situat în fortul Al Fahidi, cea mai veche clădire existentă, construită în 1787. Construit în formă pătrată, cu turnuri de apărare în 3 din colțurile pătratului, muzeul prezintă tradiționalul mod de viață al beduinilor, cu colecții vechi de arme și muniții, vechi locuințe de vară numite arish, corăbii traditionale–dhow, replici ale magazinelor meșteșugărești, ale celor de comerț etc.
- Wafi City
Complexul Piramidă, stilizat după Egiptul antic, este un complex piramidal care include un mall cu peste 300 de magazine, 30 de restaurante, hotelul Raffles Dubai 5* cu cele mai spațioase camere standard din Dubai – 70 mp, un complex rezidențial, Cleopatra’s Spa și Pharaoh’s Club. Totodată, este locul în care în fiecare seară, puteți urmări cel mai spectaculos show de lumini și sunete din Dubai.
- Dubai Frame
Este una dintre cele mai noi clădiri apărute pe firmamentul metropolei și reprezintă o realizare inginerească remarcabilă. Amplasată în Pacul Zabeel, exact între Dubai-ul vechi și cel nou, această structură impozantă oferă panorame cuprinzătoare asupra orașului, de la 150 m înălțime. Una dintre cele mai impresionante caracteristici este podul de sticlă revoluționar care unește cele două turnuri paralele pentru a crea forma unică de ramă. Dubai Frame a devenit repede o atracție obligatorie pentru vizitatori și localnici deopotrivă.
- IMG Worlds of Adventure
Distracție, emoție, viteză – și chiar 5D, vă puteți aștepta la toate acestea în enormul parc tematic, a cărui mărime este egală cu cea a 28 de terenuri de fotbal. Cu atracțiile cele mai noi și emoționante, IMG Worlds of Adventure va aduce la viată personajele dumneavoastră preferate. Descoperiți atracții tematice pentru vizitatori mai tineri, cu Ben 10, Gumball, Powerpuff Girls și LazyTown. Vizitatorii mai în varstă pot intra în lumea eroilor Marvel: Spider-Man, Hulk, Iron Man, Thor și Avengers. Veți întâlni dinozauri animați în mărime naturală în Lost Valley (Valea Pierdută). Numeroasele distracții garantează voia bună permanentă pentru întreaga familie și există, de asemenea, multe restaurante și magazine.
- Dubai Parks and Resorts
Dubai este pe punctul de a deveni un adevărat paradis al distracțiilor − datorită inaugurării Dubai Parks and Resorts. Copiii își vor ascunde cu greu entuziasmul în labirintul cu parcuri tematice enorme, precum Motiongate, Bollywood Park și parcul tematic Legoland, în timp ce adulții se pot relaxa pe bulevardul Riverland, care găzduieste restaurante și programe de distracții incitante. Hotelul luxos în stil polinezian, The Lapita, este amplasat în parcul tematic, oferindu-le oaspeților accesul cu ușurință la facilitățile pe care le oferă.
- Parcul Acvatic Wild Wadi
Acesta poate rivaliza cu orice aqua park din alte colțuri ale lumii. Parcul se laudă cu opt instalații Master Blaster, vârful din industria parcurilor acvatice, niște coaster-e cu apă care sfidează gravitația prin căderi impresionante și curbe amețitoare. Wild Wadi se mândrește și cu două instalații de surfing. Parcul dispune și de o cascadă de 18 metri înălțime care este pornită la fiecare 10 minute.
Plaje
Pe malurile Golfului Persic, Dubai oferă plaje de calitate cu apă cristalină și caldă, cu nisip fin albicios. Se pot practica activități nautice – scuba diving, surf, wakeboarding, flyboarding sau caiacul. Vacanța în Dubai nu poate fi completă fără momente de relaxare pe minunatele sale plaje. Dubai dispune de o mulțime de plaje frumoase, cu nisip fin albicios și cu ape cristaline, turiștii fiind mângâiați de valurile de culoare verzui-albastru ale Mării Arabiei. Această mare deține o minunată viață acvatică cu numeroase specii de pești și plante.
- Jumeirah Open Beach
Este cea mai lungă și lată plajă de pe teritoriul arab. Este situată la capătul fâșiei litorale pe partea opusă de Burj-al-Arab. Facilitățile de pe plajă nu sunt strălucite, dar de-a lungul Beach Road găsiți restaurante, baruri, cafenele. Este o plajă frumoasă prin simplitatea sa și este una din cele mai populate plaje din Dubai.
- Jumeirah Beach Park
Se află și ea tot de-a lungul Beach Road. Această plajă este specială prin prezența parcului cu copaci înverziți adiacenți dar și prin lungimea sa. Plaja pune la dispoziția oaspeților săi nisip alb fin, intrare lină în mare, apă cristalină, cabine de duș, spațiu de joacă pentru copii, baruri, chioșcuri pentru articole de plajă. Se percepe o taxă de intrare de aproximativ 1,4 USD, respectiv 5,5 USD.
Pont: Accesul în apă este permis până la apus. În zilele de sâmbătă, în parc sunt „Zilele Femeilor”, accesul bărbaților fiind interzis.
- Plaja Al Mamzar
Se află în zona Deira. Aceasta este mai puțin aglomerată și este perfectă pentru familiile cu copii. Oferă lagune și un loc de plajă protejat, locuri de joacă pentru copii, nisip alb fin, intrare lină în mare, apa cristalină, cabine de duș, baruri, șezlonguri și umbreluțe. Puteți închiria un bungalou cu aer condiționat. Accesul se face pe baza de bilet, acesta fiind de aproximativ 5 dirham (aproximativ 1,40$)/pers. Iar în baza biletului, puteti intra și la una din cele trei piscine.
- Plaja Kite Beach
Este una din cele mai sportive plaje din Dubai. Este populară pentru iubitorii de kite-surfing. Pe plajă puteți să jucați volei pe nisip sau puteți vâsli pe placă. Aceasta deține un skatepark ideal pentru cei mici și numeroase restaurante și baruri.
- Plaja Sunset
Este una dintre cele mai frumoase plaje din Dubai. Vacanța în Dubai trebuie neapărat să dețină o poză în care Burj-al-Arab să se vadă frumos în fundal. Aici este locul pentru acest lucru. Aceasta este o plajă plină de activitate și recunoscută pentru iubitorii de surf.
- Plaja The Beach by JBR
Dispune de numeroase restaurante, cafenele, baruri, magazine, situate chiar lângă plajă. Aceasta este recomandată familiilor cu copii datorită prezenței Dubai Aqua Park, un parc acvatic gonflabil.
- Plaja La Mer
Este cea mai nouă și are o mulțime de lucruri de oferit. De la restaurante, buticuri, baruri, cafenele, până la un parc cu trambuline pentru cei mici. Este o plajă colorată datorită cabinelor de duș în diferite culori tari. Se pot practica activități precum: wakeboarding, flyboarding sau caiacul.
- Plaja Black Palace Beach
Este amplasată lângă o reședință regală din Dubai. Un loc mai greu de găsit, dar cu siguranță unul fermecător. Această plajă oferă cele mai liniștite ape și cele mai frumoase apusuri, iar în fundal se regasește Burj-al-Arab. Facilitățile sunt minime și reprezintă un loc de refugiu din aglomerația orașului.
- Plaja Al Sufouh Beach
Sau „Plaja Secreta”. O plajă fără valuri, lipsită de aglomerație, un loc prielnic pentru relaxare. Aici este singurul loc de unde puteți vedea faimosul Burj-al-Arab din partea dreaptă.
- Plaja Jumeirah Beach Residence
Se află in proximitatea Dubai Marina, o plajă cu nisip fin alb, ape turcoaz, dominată de grandoarea celor mai luxoase hoteluri din lume. Aceasta este o adevarată oază de relaxare, existând cafenele, restaurante, locuri pentru shopping.
Vremea și temperatura apei mării
Temp. Max (oC) | Temp. min (oC) | Zile cu ploaie | Temp. apei mării (oC) | |
Ianuarie | 25 | 14 | 6 | 21 |
Februarie | 25 | 15 | 4 | 21 |
Martie | 27 | 17 | 6 | 22 |
Aprilie | 32 | 20 | 2 | 25 |
Mai | 37 | 24 | 0 | 28 |
Iunie | 38 | 26 | 0 | 31 |
Iulie | 40 | 29 | 0 | 32 |
August | 41 | 30 | 0 | 33 |
Septembrie | 38 | 27 | 0 | 32 |
Octombrie | 35 | 23 | 0 | 30 |
Noiembrie | 31 | 19 | 1 | 27 |
Decembrie | 26 | 16 | 4 | 23 |
Articole pe bloguri din România, pentru mai multe informații:
- https://www.cocktailholidays.ro/destinatii/emiratele-arabe-unite/dubai/
- https://blog.dertour.ro/recomandari/5-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-daca-vrei-sa-mergi-dubai/
- https://www.visitdubai.com/ro/articles/history-of-dubai/
- https://www.wall-street.ro/tag/dubai.html#gref/
- http://rivi.ro/impresii-saptamana-dubai/
- https://plecatahaihui.com/2018/05/20/cum-sa-vizitezi-dubaiul-cu-un-buget-redus-tipstricks/
- https://ancapavel.ro/destinatie/dubai/
- https://aventurescu.ro/cum-am-petrecut-4-zile-marete-in-dubai-cu-un-buget-mic/
Sfaturi utile:
- Locuitorii Dubaiului înteleg și vorbesc foarte bine limba engleză;
- Meniurile din localuri sunt și în limba engleză;
- Din 6 mai 2015, cetățenii români nu mai au nevoie de viză de intrare în Dubai;
- Zborul din România spre Dubai durează aproximativ 5 ore;
- Referitor la cazare: recent introdusă taxă de TVA de 5%, tourism fee 10 AED/noapte, taxa de oraș de 10% (city tax sau municipality fee), dar și property service charge, încă 10%;
- În metrou există zone destinate doar femeilor și copiilor, iar bărbații pot primi amendă (100 AED) dacă stau în aceste zone. Zonele sunt marcate cu roz, iar atenționările sunt vizibile (pe geamuri, pe jos etc); În zonele albastre pot sta atât bărbații, cât și femeile;
- Supermaket-urile sunt deschise non-stop în Dubai și le găsești la orice pas;
- Îmbracă-te modest!!! În spațiile publice, pantalonii scurți, rochiile și fustele sau decolteurile, vor atrage privirile nemulțumite și cel puțin suspiciunea că nu respecți legile și cutumele locale; Alege o ținută modestă – acoperă-ți umerii, genunchii și decolteul;
- Nu îți manifesta afecțiunea în public (îmbrățișări, mers de mână, sărut);
- Nu striga și nu înjura în public (puteți fi amendați sau chiar închiși);
- Nu dansa în locuri publice;
- Nu împărți o cameră de hotel cu o persoană de sex opus, dacă nu sunteți căsătoriți (cel puțin în teorie, orice cuplu necăsătorit care împarte o cameră de hotel, încalcă legea și dacă e prins, e penalizat prin lege);
- Atenție la ce anume fotografiezi – nu fotografia clădiri și facilități ale Guvernului, armatei, spații industiale, aeroporturi;
- Nu fotografia oamenii de pe stradă fără voia lor;
- Cea mai bună perioadă pentru a vizita Dubaiul este între lunile noiembrie și aprilie;
- Vârsta legală pentru a putea consuma alcool în Dubai este de 21 de ani;
- Consumul de alcool în public este interzis.
Unde stai – cazări testate de români (printre ei și membrii grupului Vacanțe sub 500 de euro)
Hotel | Regiunea | Site | Pe plaja | Kids-friendly |
Maisan Hotel | Dubai Investment Park | link | nu | da |
Grand Mercure Dubai Airport Hotel | Garhoud | link | nu | da |
Better Living Hotel Apartments | Bur Dubai | link | nu | peste 7 ani |
Rove City Centre | Deira | link | nu | da |
Rove Healthcare City | Bur Dubai | link | nu | da |
Rove Dubai Marina | Dubai Marina | link | 400m | da |
Rove Trade Centre | Trade Centre | link | nu | da |
Hampton by Hilton Dubai Al Seef | Dubai Creek | link | nu | da |
Park Regis Boutique Hotel | Umm Suqeim | link | 200m | da |
Millennium Place Dubai Marina | Dubai Marina | link | 800m | da |
Royal Marina Inn | Dubai Marina | link | 800m | da |
Wyndham Dubai Marina | Dubai Marina | link | 500m | da |
Marina Byblos Hotel | Dubai Marina | link | 700m | nu |
V500.RO este site-ul grupurilor de Facebook Vacante sub 500 de euro si Vacante memorabile la preturi corecte – Dream big, travel cheap
Va invitam sa va alaturati noua! Despre grupuri puteti citi aici.
Pe site mai puteti gasi informatii despre Bulgaria aici, Thassos, aici si despre Antalya, aici, Creta – aici si Israel – aici .