Localizare si date generale
De-a lungul malului de est al Mării Mediterane, în Orientul Mijlociu, se regăsește Israelul, o țară în care dacă ajungi, îți vei hrăni sufletul pentru toată viața. Fiind un punct de legătură între Africa și Asia, Israel se învecinează cu Libanul în nord, Siria în nord – est, Iordania și Cisiordania în est, Egipt și Fâșia Gaza la sud – vest, având caracteristici geografice foarte variate în suprafața sa relativ mică, de aproximativ 21.000 km2.
Astfel, pe teritoriul acestui stat regăsim câmpia de coastă, care se întinde paralel cu Marea Mediterană și este compusă din dune nisipoase, mărginită de terenuri arabile care se întind până la 40 de km în interiorul țării, oferind adăpost la mai mult de jumătate din populația țării, unde s-au format marile centre urbane; în nord, nisipul plajelor este uneori punctat de stânci calcaroase și nisipoase. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv, unde se află și majoritatea instituțiilor țării.
Această țară este încărcată de locuri ce poartă conotații biblice, religioase, dar abundă si de o istorie și cultură bogată, controversată și vie, care te va ajuta să treci peste prejudecăți și să te autodescoperi mult mai mult. Aici găsești tot ceea ce cauți într-un concediu de neuitat: cultură, scene biblice care stau la baza Noului și Vechiului Testament, istorie complexă, orașe moderne dar și zone vechi și tradiționale, plaje senzaționale, sate pierdute, deșert, canioane maiestuoase, delicii culinare, oameni ospitalieri și cu chef de viață.
Luând în considerare faptul că Israelul se află într-o „răscruce climatică”, fiind o zonă de tranziție între un climat temperat și unul arid (zonele de sud și de est se caracterizează printr-un climat arid, în timp ce celelalte zone beneficiază de un climat mediteranean) și totodată faptul că este un stat preponderent deșertic, acesta și-a axat dezvoltarea economiei pe anumite domenii, precum turismul, dezvoltarea de tehnologii avansate, aeronautică, informatică, electronică, echipamente militare. Un sector foarte important îl constituie prelucrarea diamantelor – Israelul deține locul I pe glob.
Din punct de vedere istoric, de la dispersia evreilor în toată lumea în anul 70 d.Hr. până la formarea statului modern Israel în 1948, o rămășiță de evrei a rămas în permanență pe teritoriul Israelului de azi. După terminarea erei cruciadelor, au urmat sute de ani de dominație musulmană a Țării Promise, fie sub arabi, fie sub mameluci, fie sub turcii otomani, ea fiind o provincie relativ înapoiată și liniștită.
În urma unei rezoluții ONU de partajare a Țării Sfinte și a unui sângeros război israeliano – arab, ia ființă statul modern Israel, după o absență de 1900 de ani din istorie. Simultan, are loc Nakba – dislocarea a sute de mii de refugiați palestinieni în urma războiului, adăpostiți în țările vecine, o sursă de tensiuni și astăzi. Ierusalimul rămâne extrem de disputat între evrei și arabi, fiind mărul discordiei și principalul obstacol al procesului de pace israeliano – palestiniano – arab. Deși departe de a fi perfect în acțiunile sale de azi, prin simpla lui existență, Israelul este o minune și un semn profetic al lui Dumnezeu pentru generația noastră.
Cand este cel mai bine să mergi în Israel
Israel este o țară cu un climat plăcut chiar și în timpul iernii, ceea ce înseamnă că este una dintre țările în care îți poți planifica o vacanță, indiferent de anotimp. Orașele cu cel mai bun climat sunt Ierusalim, Eilat, Tel Aviv, Acra, Galileea, Haifa, Massada, Nazaret, Ariel și Așdod, cu o vreme bună cel puțin 11 luni pe an.
În medie, cele mai calde luni din Ierusalim sunt lunile Iunie, Iulie, August și Septembrie, iar cele mai reci luni sunt lunile Ianuarie și Februarie.
Cele mai bune luni pentru înot în Tel Aviv sunt lunile Iulie, August, Septembrie și Octombrie
Cum ajungi în Israel
Traseu cu mașina
În cazul în care călătoriți cu mașina către Israel, trebuie să știți că aveți la dispoziție 5 puncte de intrare în țară: 2 se află la granița cu Egipt, iar celelalte la granița cu Iordania. Nu există puncte de trecere accesibile turiștilor în Liban sau Siria. Toate punctele de trecere a frontierei israeliene au măsuri drastice de securitate pentru a asigura siguranța localnicilor, dar și a turiștilor.
Punctele de trecere din Iordania sunt:
- Allenby (sau Podul Regele Hussein) – localizat la nordul Mării Moarte, fiind cea mai scurtă rută dintre capitalele Amman și Ierusalim, dar și cea mai aglomerată (program: dumincă – joi ora 8.00 – 00.00 și vineri – sâmbătă ora 8.00 – 15.00; închis de sărbători precum Yom Kippur, Ziua Ispășirii și Eid al – Adha).
- Râul Iordan – la sud de Marea Galileei (program: dumincă – joi ora 6.30 – 21.00 și vineri – sâmbătă ora 8.00 – 20.00; închis de sărbători precum Yom Kippur, Ziua Ispășirii și Anul Nou Musulman).
- Yitzhak Rabin – este localizat în sud, la câțiva kilometri de Eilat, fiind folosit mai ales de turiștii care vizitează Petra (program: dumincă – joi ora 6.00 – 20.00 și vineri – sâmbătă ora 8.00 – 20.00; închis de sărbători precum Yom Kippur, Ziua Ispășirii și Eid al – Adha).
Punctele de trecere din Egipt sunt:
- Nitzhana – localizat în Negev, la sud de Fâșia Gaza (program: dumincă – joi ora 8.30 – 16.30; închis de majoritatea sărbătorilor evreiești și musulmane, așa că este bine să verificați înainte dacă intenționați să folosiți acest punct de frontieră).
- Taba – localizat la sud de Eilat (program: deschis non – stop, cu excepția Yom Kippur, Ziua Ispășirii și Eid al – Adha)
Traseu cu avionul
În cazul în care călătoriți cu avionul către Israel, este bine de știut faptul că majoritatea companiilor aeriene europene și americane operează zboruri spre Țara Sfântă. Măsurile de securitate din avioanele care efectuează zboruri către și din Ierusalim sunt extrem de drastice și nu se compară cu cele normale. La sosirea în Israel, pasagerii vor trebui să treacă printr-un control al pașapoartelor, unde este posibil să fie supuși și unui interogatoriu. Dacă veți călători în grup, interogatoriul va fi făcut separat, pentru fiecare membru în parte.
Cetățenii străini care sunt suspectați de către autoritățile israeliene că sunt arabi, că provin din Orientul Mijlociu sau sunt de religie musulmană, vor avea probleme, fiind supuși unor măsuri drastice și, cel mai probabil, nepermițându-li-se să intre în Israel. La părăsirea țării cu avionul, asigurați-vă că veți sosi la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de decolare, deoarece procedurile israeliene de securitate durează foarte mult. Inspectarea bagajelor, atât folosind razele X, cât și de către autorități personal, este la ordinea zilei. În plus, veți fi supuși unui interogatoriu în care veți fi întrebați despre perioada petrecută în Israel. Interogatoriul este unul de rutină, ce are ca scop asigurarea autorităților că nu sunteți o potențială amenințare pentru Israel.
- Principalul aeroport din Israel este Aeroportul Internațional Ben – Guiron, localizat la 12 km de Tel – Aviv și la 40 de km de Ierusalim, deservind ambele orașe.
- Cel de al doilea aeroport al țării este localizat la Ovda, în apropierea Eilat-ului și deservește sudul țării.
Condiţii de intrare şi regim de şedere în Israel
Cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere de maximum 90 zile, într-un interval de şase luni.
Cetăţenii români care călătoresc în Israel pentru alt scop decât cel turistic (muncă, studii, tratamente medicale), trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare.
Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel.
Cum te deplasezi prin țară?
Israel este o țară mică și poți ajunge destul de repede dintr-un loc în altul, așa că recomandat este să alegi un oraș în care să te așezi – să-ți faci ”baza”– și închiriază o mașină, pentru ca astfel să poți vizita cât mai multe obiective. De Sabat, adică de vineri de când apune soarele și până sâmbătă când apune soarele, serviciile de transport nu sunt disponibile, excepție făcând Haifa, Nazareth și Eilat. Singura modalitate de a vă deplasa în acest interval este cu mașina personală sau închiriată sau cu un taxi.
Transportul public este folosit intens de către soldați pentru a ajunge de la o bază militară la alta, așa că dacă vedeți un autobuz plin de soldați înarmați nu trebuie să vă speriați, deoarece este o situație obișnuită. Autobuzul este rapid, ieftin și eficient, fiind cel mai comun mijloc de transport în Israel, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Pentru a vă putea planifica ruta și pentru a afla informații și detalii suplimentare, folosiți site-ul https://www.bus.co.il/otobusimmvc/en.
Totodată, există și anumite agenții care organizează excursii către principalele obiective turistice ale țării, din aproximativ toate orașele. Astfel, recomandăm https://www.touristisrael.com/. Personal, am fost într-o excursie organizată de aceștia, din Eilat în Ierusalim și am fost mulțumiți. Profesionalism, punctualitate și seriozitate.
Obiective turistice
Pentru o țară relativ mică din punct de vedere al suprafeței, Israelare un potențial turistic extraordinar. Aproape oriunde ai călători în această țară din Orientul Mijlociu, vei întâlni situri istorice religioase, menționate în Biblie. Vei da peste antice ruine romane dar și peste ruine care își au originea acum multe mii de ani. Iar dacă lucrurile vechi nu te încântă foarte tare, e bine de știut că în Israel sunt câteva plaje excelente, posibilități de distracție și există o sofisticată scenă culturală. Uite mai jos câteva dintre atracțiile turistice din Israel.
- Ierusalim
Inima Israelului bate cu putere la Ierusalim, unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii. Deși e cunoscut drept Orașul Păcii, are o istorie violentă: a fost atacat de 52 de ori, distrus de două ori și asediat de 23 de ori. Este considerat un loc sfânt, în care se împletesc trei religii majore: iudaismul, creștinismul și islamismul. Istoricul centru vechi e divizat în patru cartiere – Armenesc, Evreiesc, Creștin și Musulman.
Aici poți merge pe urmele lui Isus, pe Via Dolorosa (Drumul Crucii, din cartierul creștin, este calea din Ierusalim pe care Iisus a parcurs, cu cele 14 opriri, drumul de la judecată la locul de răstignire, locul în care acum se află Biserica Sfântului Mormânt), să te rogi la Zidul Plângerii (este un fragment al celui de-al doilea Templu al Ierusalimului, distrus de romani; loc de pelerinaj, de depunere a jurământului militar, de reculegere a delegațiilor străine sau de celebrare a sărbătorilor cultului mozaic, Zidul de apus adună anual sute de mii de vizitatori).
Aici poti să vezi citadela medievală Turnul lui David sau să vizitezi Biserica Sfântului Mormânt (lăcaș de cult așezat în interiorul vechii cetăți a Ierusalimului este, alături de Biserica Nașterii Domnului din Bethlehem, cel mai sfânt loc al creștinătății și cel mai însemnat loc de pelerinaj al acestei religii încă din secolul IV, pe considerentul că aici a avut loc Învierea; este construită din ordinul împăratului Constantin, după ce mama sa, Elena, identifică locul unde a fost răstignit Iisus).
- Marea Moartă
Această mare își trage numele de la un motiv foarte simplu: e aproape de 10 ori mai sărată ca orice ocean, reducând la zero orice șansă de viață. Marea Moartă se află la 400 m sub nivelul mării, fiind cea mai joasă formă de relief din întreaga lume. Nivelul apei scade în fiecare an cu aproximativ un metru, un proces care accelerează, existând pericolul de secare a mării. De mii de ani, sărurile și mineralele din această apă se folosesc pentru producerea unor cosmetice deosebite. Concentrația ridicată de săruri a apei atrage turiștii nu numai pentru distracție (apa sărată menține corpul ca pe o plută la suprafața apei), ci și pentru terapia unor afecțiuni respiratorii sau ale pielii (psoriazis) cu mâl de Marea Moartă.
Apa și nămolul din Marea Moartă au proprietăți terapeutice legate de afecțiuni ale pielii și de reumatism. Toate hotelurile aflate de-a lungul coastei au spa-uri, camerele de aici fiind de regulă rezervate cu multe luni înainte. Singura apă curgătoare care o alimentează este râul Iordan, care este granița naturală dintre Israel, Cisiordania și Iordania, iar iarna, în anotimpul ploios, o parte din șuvoaiele de apă care se adună din deșertul înconjurător se scurg tot aici.
În grotele care se află în nord-vestul mării în apropierea așezării Qumran, între anii 1947-1956 au fost găsite Manuscrisele de la Marea Moartă. Circa 900 de manuscrise, în limbile ebraică, greacă și arameică, au fost considerate de specialiști dovada aplicării legii lui Moise de către grupul de credință iudaică eseniană în secolul al II-lea î.e.n. Primele 500 de tăblițe de la Qumran au fost descoperite de către un beduin, în mod întâmplător. Astăzi manuscrisele pot fi văzute în două muzee din Ierusalim: Muzeul Rockefeller și Muzeul Național.
- Masada
Situat pe un platou înalt, în sudul Israelului, cu priveliști către Marea Moartă, Masadaa fost ultimul bastion evreiesc care a căzut în fața romanilor, la finalul primului război dintre cele două popoare. Masada a fost fortificat pentru prima oară de către Herod cel Mare la sfârșitul primului secol î.Hr. În anul 66 d.Hr., patrioții evrei Sicarii au capturat fortăreața de la romanii care au încercat să o ia înapoi, șapte ani mai târziu. Pentru a nu fi nevoiți să trăiască sub dominație romană, cei 900 de Sicarii au optat pentru sinuciderea în masă iar astăzi Masada este un simbol al anticului Israel și una dintre cele mai bune exemple de fortificație romană. Pentru cei care nu pot sau nu vor să urce pe una dintre potecile dealului, există un teleferic.
- Eilat
Eilat e un oraș antic în Marea Roșie, care servește ca port încă din vremea Regelui Solomon și care este cel mai sudică localitate din Israel. Plajele somptuoase și climatul arid contribuie la imaginea de oraș turistic. În Eilat sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din întreaga lume, datorită barierei de corali din larg. Alte atracții includ Orașul Regelui – un parc tematic high-tech bazat pe povești din Biblie, o zonă de observare a păsărilor (Eilat se află pe ruta de migrațiune a păsărilor între Europa și Africa) și parcul Timna Valley, unde să află stâlpii lui Solomon și cea mai veche mină de cupru din lume.
- Marea Galileei
Marea Galileei (sau Galileea) este un lac de apă dulce cu o circumferință de circa 53 km, aflat la 215 m sub nivelul mării, fapt ce-l aduce pe locul doi în lume, după Marea Moartă. Este foarte popular printre pelerinii creștini care vor să vadă unde se află locul în care Iisus a mers pe apă. De altfel traseul Jesus Hiking Trail, în lungime de 65 km, este o altă atracție a zonei, oamenii venind din toate colțurile lumii pentru a fi botezați în locul în care Iordanul se varsă în Galileea.
- Tel Aviv
Tel Aviv este al doilea oraș ca mărime din Israel și principalul centru financiar al țării. Aceasta nu înseamnă însă că trebuie trecut cu vederea atunci când vine vorba de o vizită în această țară, fiindcă sunt multe de făcut și văzut, în special în ceea ce privește viața de noapte. Tel Aviv este un oraș al petrecerilor, unul despre care se spune că nu ”doarme” niciodată. Aici se află opera națională și orchestra filarmonică. Publicații de renume pun Tel Avivul pe harta celor mai bune locuri de vizitat din Israel. Plajele mediteraneene sunt printre cele mai bune din lume iar orașul are și câteva muzee de top, între care Beth Hatefulsoth, care ”vorbește” lumii despre persecuțiile asupra evreilor de-a lungul istoriei.
- Craterul Ramon
Craterul Ramon este cel mai mare dintre cele trei cratere de eroziune găsite în deșertul Negev. Despre această ciudată formă geologică se spune că s-a format cu milioane de ani în urmă, atunci când oceanul a început să se retragă, durând alte câteva milioane de ani până să ia forma pe care o are azi. Înconjurat de munți, coloratul crater are o adâncime de peste 450 m și un diametru de circa 40 km. Ramon este cel mai mare crater de eroziune din lume, fiind accesibil vizitatorilor, cu mențiunea că îl poți străbate cu pasul, cu bicicleta sau cu mașina. Amatorii de camping au ca opțiune o tabără condusă de beduini.
- Nazareth
Nazareth este cel mai mare oraș din Galileea, cunoscut drept capitala arabă a țării, deoarece majoritatea locuitorilor lui sunt cetățeni israelieni de religie arabă. Localitatea este totodată un loc de pelerinaj pentru creștini deoarece conform Bibliei a fost locul în care Iosif și Maria l-au crescut pe Iisus. Totodată, acest oraș antic este cel în care îngerul Gabriel a apărut pentru a-i spune Mariei că urmează să-i dea naștere lui Iisus. Acesta este motivul pentru care Nazareth a primit supranumele de ”leagăn al creștinătății”.
Centrul vechi adăpostește Biserica Bunei Vestiri, cea mai mare biserică catolică din Orientul Mijlociu, ridicată pe locul unde se afla casa Fecioarei Maria, Biserica Sf. Iosif, Sinagoga și Biserica Sf. Gavril, unde se află izvorul Mariei. Orașul a fost vizitat de trei papi, respectiv Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea.Fă-ți timp pentru a te plimba pe străzile pitorești și pentru a vizita colorata piață locală.
- Haifa
Aflat la Marea Mediterană, Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și se mândrește cu Baha’i World Center, cea mai mare atracție turistică a lui, care include templul Bab și frumoasele grădini Baha’i. Orașul este port și are un aspect în bună măsură industrial, dar oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului. Printre alte obiective de interes se numără Muzeul Israelian al Științei, Tehnologiei și Spațiului – extrem de vizitat dar artele sunt și ele la mare preț, cu Ein Hod, gazdă a aproape 100 de artiști și artizani. Haifa are, de asemenea, câteva plaje frumoase, fiind un loc căutat inclusiv de către surferi și marinari.
- Caesarea
Caesarea e un loc atât vechi cât și nou. A fost fondat de Herod cel Mare, în onoarea lui Cezar Augustul, care i-a dăruit orașul. În 1952, Caesarea a devenit unicul oraș din Israel guvernat de o corporație privată. În parcul de antichități vei găsi ruinele construcțiilor făcute pe timpul lui Herod. Vestigiile continuă, pe măsură ce înaintezi prin centrul vechi. Asta în caz că nu vrei să fii spectator la o cursă de cai, pe hipodromul din apropiere. Orașul nou are un aspect modern și oferă inclusiv posibilitatea de a face plajă, de a juca golf sau de a lua parte la festivalul de jazz care se desfășoară aici în fiecare an.
- Muntele Templului
Muntele Templului – unul dintre cele mai importante repere religioase ale lumii, situat în partea estică a vechiului oraș al Ierusalimului. Diverse tradiții spun că acesta este locul unde a fost creată lumea, unde Isaac urma să își sacrifice fiul, iar Mohamed s-a înălțat la cer pentru a se întâlni cu arhanghelul Gabriel. De-a lungul veacurilor, a servit drept loc de cult pentru cele trei religii monoteiste – iudaismul, creștinismul și islamismul. Biblia ebraică îi spune Moira. Pe esplanadă s-au aflat primul și al doilea Templu, iar acum aceasta adăpostește sanctuarul musulman Cupola Stâncii, Moscheea Al-Aqsa și o serie de anexe.
- Bethleem
Biserica Nașterii Domnului – lăcaș de cult, monument de artă paleocreștină și unul dintre locurile principale ale creștinătății, este situată în Bethleem – Cisiordania. Conform tradiției, biserica a fost ridicată în anul 335, pe locul ieslei în care s-a născut Iisus. În 1717, este montată inscripția de argint Hic de virgine Maria Jesus Christus natus est, înlăturată în 1847 și remontată în 1852. Acest eveniment a fost folosit de Imperiul Țarist drept pretext pentru declanșarea Războiului Crimeii.
- Deșertul Negev
Deșertul Negev acoperă mai mult de jumătate din teritoriul Israelului, peste 13,000 km2 sau aproximativ 55% din suprafața terestră a țării. Acesta are o formă de triunghi cu vârful în jos fiind mărginit la vest de deșertul din Peninsula Sinai și la est de valea Arava, care desparte Israelul de Iordania. Contrar la ce ne gândim în primul rând când e vorba de un deșert, în cea mai mare parte, Negevul este un deșert stâncos. Acesta constă din munți si platouri stâncoase întrerupte de văi adânci, normal uscate, care devin brusc albii de viituri tumultuoase în anotimpul ploilor. Aici puteți vizita parcul național Timna, Ada Canyon, Red Canyon, Mount Shlomo etc.
- Râul Iordan
„Râul care coboară” are 320 km lungime totală și ocupă cea mai joasă parte a unei fose tectonice. Izvorăște în munții Antiliban, curgând spre sud și servind drept frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania, vărsându-se în Marea Moartă. Râul Iordan este cel mai mare din Țara Sfântă și unul dintre cele mai importante râuri ale regiunii Canaan, scenariul multor evenimente biblice. Prin formarea regatului Israel, râul făcea graniță cu celelate popoare vecine.
In formă alegorică, expresia de „trecere a Iordanului” înseamnă a părăsi lumea pământească. În fiecare an, de Bobotează, în râul în care a fost botezat Iisus Hristos, după aruncarea crucilor în apă, are loc un miracol. De 2000 de ani, în această zi, apele râului Iordan curg în sens opus cursului obișnuit, după aruncarea, de către Patriarh, a crucilor în apă. Minunea întoarcerii apelor cutremură pe orice creştin care ajunge aici. În plus, în locul unde crucile cad, apa începe să ”fiarbă”, iar minunea durează de peste 2000 de ani.
Plaje
Israelul are totuși, aproape 200 de kilometri de coastă mediteraneană și câteva zeci de plaje publice. Multe dintre plaje sunt flancate de hoteluri moderne, mai ales în zona Tel Aviv și a stațiunii Netanya. Acestora li se adaugă plajele din stațiunea Eilat, la Marea Roșie.
- Plajele din Netanya
Netanya este o zonă maritimă fantastică, pe țărmul de nord-vest, la Marea Mediterană, cu plaje cu nisip auriu care însumează aproximativ 13,5 kilomentri, multe dintre ele fiind considerate printre cele mai frumoase din țară. De-a lungul țărmului există numeroase locuri de practicare a sporturilor nautice, hoteluri, restaurante și locuri de distracție.
Plaja Beit Yannai – este, poate, cea mai splendidă dintre ele, pentru că și-a păstrat nealterată frumusețea sălbatică. Aici poți campa dacă te prinde noaptea, iar din zori poți face kitesurfing și apoi să ai acces la dușuri. Există locuri speciale de picnic și restaurante.
Zona este o oază de liniște, poate și pentru că este în administrarea Parcului Israel și a Autorității pentru Natură. Fascinant este și faptul că poți călări pe malul mării pe timpul nopții. Orașul Tel Aviv este la mai puțin de jumătate de oră cu mașina.
Plaja Sironit Alef – este plaja centrală, situată sub promenada Rishonim, de unde un lift transparent te poate duce direct pe țărm. Plaja este protejată de două diguri care atenuează valurile și permite îmbăierea aproape pe tot parcursul anului, sub ochii atenți ai salvamarilor. Pe timpul verii, aici sunt organizate diverse manifestări de divertisment și jocuri sportive.
Plaja Sironit Bet – este continuarea celei dintâi și adăpostește atât poliția locală, cât și centrul de prim ajutor, de salvamari și punctele de supravegere, dar și birourile Deparmamentului de administrare a plajelor, restaurante, centre fitness și toaletele publice din zonă.
Plaja Poleg Alef + Bet – cea mai sudică plajă din oraș, este situată în apropiere de Ramat Poleg și de hotelul “Q”. Plaja are un restaurant, bufet, vestiare, toalete, dușuri, punct de prim ajutor, pavilioane, facilități de fitness, teren de fotbal pe plajă și volei. Surferii au la dispoziție mai multe cluburi care funcționează tot anul. În nordul plajei este o zonă pentru sporturi nautice motorizate. În zonă este o parcare cu plată.
Plaja Lagoon – accesul la plajă se face din bulevardul Ben Ami, care este parte a promenadei Matzok. Pe plajă există servicii de pază, echipament de gimnastică în aer liber, toaletă și un restaurant. Parcarea este gratuită. Plaja este adiacentă cartierelor sudice, Neot Shaked și Ramat Yadin și este accesibilă pe jos de plaja Sironit sau de plaja Poleg. În fiecare an, aici are loc triatlonul din Netanya.
Plaja Hertzel – este accesibilă de pe strada Herzl și din Piața Atzmaut, dar și cu liftul sau din parcarea plajei Sironit.
Plaja Ha Onot – și-a luat numele de la hotelul Onot, care se înalță deasupra plajei. Pe țărm se ajunge pe o scară care coboară din promenada Shaked. Tinerețea, distracția, muzica și dansul sunt atributele principale ale acestei porțiuni de plajă, concentrate în jurul restaurantului Hof Hatamnun.
Plaja Zantz – este o plajă deosebită, amenajată pentru a respecta cutumele religioase, pentru îmbăiere separată. Locația este împrejmuită și supravegheată, iar chioșcul amplasat în incită oferă produse glatt-kosher (din carne, conforme religiei iudaice). Femeile pot veni aici duminică, marți și joi, iar bărbații, luni, miercuri și vineri. Sâmbătă, plaja este închisă.
Plaja Amfi (Kontiki) – este situată sub amfiteatru și este folosită în special pentru sporturile nautice. În zona digului nordic, este permisă intrarea navelor nemotorizate (catamarane, plăci de surf).
- Plajele din Tel Aviv
Zona are o mulțime de plaje, din nord până în sud, pe o lungime de 16 kilometri, concentând cea mai frumoasă zonă a turismului litoral mediteranean din Israel, flancată de hoteluri și impozante construcții moderne.
Plaja Metzitzim – plaja, care poartă numele unui celebru film israelian din anii ’70, este ideală pentru familii. Apele line și prezența permanentă a salvamarilor o face extrem de sigură. În zonă este un restaurant, bar, dușuri, terenuri de sport și de volei pe plaja.
Plaja Hilton – este plaja pe care vin reprezentații elitelor orașului. Deasupra ei este clubul de surf TopSea, un bar și un restaurant amplasat chiar pe plajă.
Plaja Hilton Dog Beach – situată la nord de plaja Hilton, este raiul proprietarilor de câini care vor să se relaxeze împreună cu prietenii patrupezi pe plaja.
Plajele Gordon, Frishman, Bograshov – sunt cele mai populare plaje din Tel Aviv, cu întinderi mari de nisip, salvamari și o aglomerație pe măsură. Atmosfera vibrantă și alertă definește caracterul ludic al locuitorilor zonei, mai ales vara, în zilele de vineri și sâmbătă.
Plaja Geula – situată la capătul zonei cu același nume, plaja este preferată de locanici. Din zori până în amurg, locul este ocupat de cearceafuri, narghilele, cutii cu bere sau arak și răsună de sunetul tradiționalului joc de matkot – un fel de tenis cu palete și mingi de plastic, extrem de popular printre israelieni.
Plaja Banana/Plaja tobelor – situată la nord de Delfinariu, departe de agitația plajelor centrale, este extrem de relaxantă, preferată de cei care vor să citească sau, vinerea, să danseze pe ritmuri de tobe. Plaja are o cafenea și o școală de surf.
Plajele Alma și Alma Dog – sunt două plaje legate, sălbatice, situate între Delfinariu și Jaffa. Nu există șezloguri, umbrele și salvamari, dar este un loc perfect pentru a admira frumusețea îngemănării între uscat și mare. În sud, zona este rezervată proprietarilor de câini, unde patrupezii se pot juca în voie.
Plaja Jaffa – este căutată pentru relaxare, dar și de către surferi pentru că, spre deosebire de plajele centrale, aici există valuri mari, în absența digurilor de protecție a țărmului.
- Eilat și plajele de la Marea Roșie
Cea mai nouă stațiune litorală, supranumită “perla Mării Roșii”, Eilat, oferă mai multe locuri superbe, fascinante și uneori de neegalat de către consacratele stațiuni și plaje de la Marea Mediterană.
Plaja Mosh’s – este impresionantă, un loc de vis cu o vedere panoramică spre Munții Iordaniei, cu restaurante care servesc produse delicioase și au muzică bună.
Coral Beach Nature Reserve – deși nu este o plajă, merită consemnată pentru faptul că este una dintre cele mai frumoase locuri subacvatice din lume, cu un recif de coral întins pe o lungime de 1.200 de metri. Deși este în largul coastei din zona Eilat, este accesibilă pentru toți iubitorii de scufundări și snorkeling.
Plaja Migdalor – deși nu foarte cunoscută, este cea mai sudică plaja a Israelului, situată la numai doi kilometri de granița cu Egiptul. Extrem de liniștită, oferă iubitorilor de snorkelig posibilitatea să observe o lume subacvatică coralieră incredibilă, pești multicolori și șerpi de mare. Plaja este doar la un sfert de oră de mers de centrul stațiunii Eilat.
- Marea Moartă și Marea Galileei
Plaja Ein Bokek – este cel mai bun loc în care puteți să plutiți, la propriu, pe Marea Moartă, la o altitudine de 360 de metri sub nivelul mării. Plaja a dat și numele hotelului din apropierea localității Neve Zohar, bogată în ape termale sulfuroase.
Plaja En Gev – situată pe țărmul estic și cel mai liniștit al Mării Galileei, plaja, bine întreținută, oferă prilejul de a înota într-o apă proaspătă și răcoritoare. Plaja are sezonguri și umbrele, vestiare și toalete, serviciu de salvamar, magazin și spațiu pentru grătare, dar și un excelent restaurant cu profil pescăresc.
Vremea și temperatura apei mării
Temp. Max (oC) | Temp. min (oC) | Zile cu ploaie | Temp. apei mării (oC) | |
Ianuarie | 22 | 9 | frecvent | 19 |
Februarie | 25 | 9 | frecvent | 18 |
Martie | 28 | 13 | ocazional | 18 |
Aprilie | 33 | 15 | ocazional | 19 |
Mai | 34 | 19 | ocazional | 22 |
Iunie | 35 | 23 | 0 | 25 |
Iulie | 35 | 26 | 0 | 28 |
August | 36 | 26 | 0 | 29 |
Septembrie | 34 | 24 | ocazional | 29 |
Octombrie | 33 | 20 | ocazional | 27 |
Noiembrie | 30 | 16 | ocazional | 24 |
Decembrie | 29 | 11 | frecvent | 21 |
Articole pe bloguri din România, pentru mai multe informații:
- https://altblogdecalatorii.wordpress.com/category/israel/
- https://www.corinacaragea.ro/israel/
- https://republica.ro/ce-faci-cand-nu-te-duci-cu-biserica-in-israel-aventuri-in-tara-sfanta-plina-de-petreceri-nocturne-si-soldati
- https://www.masaisrael.org/best-israel-travel-blogs
- http://blog.alidaholiday.ro/
- https://blog.blueairweb.com/tel-aviv-o-destinatie-unica-ghid-turistic-obiective-preturi-si-alte-informatii-utile/
- https://blog.ultramarintm.ro/excursie-pelerinaj-in-tara-sfanta-israel/2018/11
- https://blog.eximtur.ro/tag/israel
Sfaturi utile:
- Locuitorii Israelului înteleg și vorbesc foarte bine limba engleză;
- Meniurile din localuri sunt și în limba engleză;
- Este necesar să închiriezi mașină dacă vrei să vezi cât mai multe dintre obiectivele de mai sus;
- În orașele principale, taxiurile se găsesc destul de ușor;
- Autobuzele sunt destul de frecvente și, în general, nu au un orar bine stabilit și strict;
- Când veți vizita locurile sfinte, trebuie să aveți o atitudine și o ținută decentă;
- Prețurile sunt destul de mari în Israel;
- Este perfect normal ca pe stradă, în stațiile de autobuz sau chiar și în mijloacele de transport să existe tineri în uniformă și înarmați (atât fete cât și băiețt, deoarece armata este obligatorie pentru toată lumea);
- WizzAir derulează curse directe către Israel;
- Viza de turist se obține în aeroport, la sosire;
- Controlul de securitate la aeroport este destul de strict și totodată vi se vor pune anumite întrebări;
- Moneda = shekeli (1 euro = aproximativ 3,7/3,8 shekeli);
- Zona de frontieră dintre Israel și Iordania este o zonă extrem de securizată;
- În Eilat primăria pune la dispoziție acces gratuit Wi-Fi la internet, în toată zona centrală și pe plaje.
Unde stai – cazări testate de români (printre ei și membrii grupului Vacanțe sub 500 de euro)
Hotel | Regiunea | Site | Pe plaja | Kids-friendly |
Hotel Saul | Tel Aviv | link | 650m | da |
Margosa Hotel Tel Aviv Jaffa | Tel Aviv | link | 500m | da |
Arbel Suites Hotel | Tel Aviv | link | 750m | da |
Jaffo Tel-Aviv King Gallery Boutique Hotel | Tel Aviv | link | 250m | da |
DEM Hotel | Ierusalim | link | nu | da |
The Sephardic House Hotel in The Jewish Quarter | Ierusalim | link | nu | da |
Hashimi Hotel | Ierusalim | link | nu | da |
Sea Plaza Hotel Haifa | Haifa | link | 200m | nu |
Golden Crown Haifa | Haifa | link | 900m | da |
Diana Hotel | Haifa | link | 1,5km | da |
Be Club | Eilat | link | 900m | da |
Club In Eilat-Coral Beach Villa Resort | Eilat | link | 300m | da |
Dan Panorama Eilat | Eilat | link | 350m | da |
Adi Hotel | Eilat | link | 400m | nu |
Americana Eilat Hotel | Eilat | link | 650m | da |
Soleil Boutique Hotel | Eilat | link | 200m | da |
V500.RO este site-ul grupului de Facebook Vacante sub 500 de euro.
Va invitam sa va alaturati noua! Despre grup puteti citi aici.
Pe site mai puteti gasi informatii despre Bulgaria aici, Thassos, aici si despre Antalya, aici.